Έχετε φανταστεί ποτέ, τι θα γινόταν, αν ξαφνικά δεν υπήρχαν τα πρότυπα στη ζωή μας (standards), και μιλάω για κάθε λογής πρότυπα, απο το νούμερο των παπουτσιών που φοράμε, τον τύπο των ελαστικών των αυτοκινήτων μας, το πληκτρολόγιο QWERTY, τα format των αρχείων του υπολογιστή μας, μέχρι ακόμα και τη γραφή! Τα περισσότερα απο τα πράγματα που μεταχειριζόμαστε βασίζονται πάνω σε πρότυπα, σε κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητα μας και όχι μόνο. Στο διαδύκτιο εν προκειμένω τα πράγματα ξεκίνησαν πολύ αισιόδοξα και σχεδόν απο την αρχή της λειτουργίας του web, φτιάχτηκαν οι προδιαγραφές του.

Είναι γεγονός ότι τα web standards ήταν πάντα εδώ, απλά εμείς σαν web designers δεν τα ακολουθούσαμε και ώς εκ τούτο και οι χρήστες-επισκέπτες, σαν αποδέκτες των ιστοσελίδων που δημιουργούμε, δεν τα απολάμβαναν.Τα standards του web design
Η ιστορία ξεκινά με τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού για το internet – World Wide Web Consortium (w3c.org) τον Οκτώβριο του 1994, ενός οργανισμού ο οποίος σαν σκοπό έχει να αναπτύσει και να προτείνει  πρότυπα και προδιαγραφές για τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του internet. Τέτοιες τεχνολογίες είναι γνωστές σε όλους μας, όπως για παράδειγμα η HTML, XHTML, CSS, XML, SVG, Voice XML και πλήθος άλλων.

Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν και συμβάλουν πλήθος οργανισμών και εταιρειών από όλο τον κόσμο που ανήκουν στην κοινότητα του w3c.org.  Απο την ίδρυση του w3c.org, μέσα σε αυτές τις εταιρείες, ήταν η Microsoft και η, τότε, Netscape οι οποίες παρότι ήταν και άμεσα ωφελούμενες απο την χρήση των τεχνολογιών που δημιουργούσε η επιστημονική ομάδα του w3c.org, σάν κατασκευαστές των browsers, αλλα και οι άμεσα υπεύθυνες για την προώθηση των τεχνολογιών αυτών στους χρήστες, δέν ακολούθησαν στο ελάχιστο τις προτεινόμενες προδιαγραφές.

Αντιθέτως, η κάθε μία ξεχωριστά ανέπτυσε δικές της «πατέντες» μή συμβατές η μία προς την άλλη με σκοπό τί άλλο, από την κυριαρχία του δικού της browser στο internet. Το παράδοξο ήταν πως αντί να κρατήσουν τη συμβατότητα με τις προτεινόμενες προδιαγραφές, παράλληλα με τις δικές τους τεχνολογίες (πατέντες), δέν τις υποστήριζαν καθόλου, λές και ξαφνικά τους ανήκε το διαδίκτυο και αυτές θα καθόριζαν το πώς θα δημιουργούμε και πώς θα βλέπουμε τις ιστοσελίδες, πράγμα αντίθετο βέβαια απο αυτά που είχε στο μυαλό του ο δημιουργός του  World Wide Web, Tim Berners-Lee και διευθυντής του w3c.org.

Οι παραπάνω ενέργειες των εταιρειών, είχαν σαν αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους μας <<Πόλεμος των Browser>> και εν κατακλείδι την μερική εξόντωση της Netscape και την κυριαρχία του Microsoft Internet Explorer.

Σε ακόμα πιο δυσάρεστη θέση βρέθηκαν οι web designers αφού έπρεπε σε κάθε νέο project να δημιουργήσουν διαφορετικό κώδικα για κάθε browser και έτσι να επιβαρύνουν τον πελάτη με επιπλέον κόστος. Έτσι λοιπόν το 1998 διαφωτισμένοι, γνωστοί web designers και web developers βλέποντας την παράνοια που επικρατούσε στο θέμα της υποστήριξης των <<προτεινόμενων>> προδιαγραφών και την απραγία του w3c.org στο να τις <<επιβάλει>> ξεκίνησαν μία <<επαναστατική>> κίνηση με σκοπό το ξύπνημα των εταιρειών που ασχολούνται με το internet και την ευαισθητοποίηση τους στο να τηρήσουν τις προδιαγραφές και τα πρότυπα που έθετε το w3c.org. Την ονόμασαν Web Standards Project (WaSP) και ξεκίνησαν δυναμικά μια σειρά ενεργειών. Αν κρίνουμε απο τις σημερινές εξελίξεις οι προσπάθειες απέδωσαν, μετά από χρόνια βέβαια, αλλά απέδωσαν και χρόνο με χρόνο, μέρα με τη μέρα, κατάφεραν να φέρουν πιο κοντά τους web designers στα web standards.

Το 2000 o Tantec Celic – δημιουργεί τον IE για Mac που είναι ο πρώτος browser που υποστήριζε την πλειονότητα των web standards για την εποχή. Λίγο αργότερα η Dreamweaver Task Force σε συνεργασία με τον Jeffrey Veen που ήταν συνεργάτης της Macromedia έπεισαν την μαμά εταιρεία του Dreamweaver να συμφωνήσει να υιοθετήσει τα web standards στις επόμενες εκδόσεις των προϊόντων της.

Το 2001 ο Dave Shea δημιουργεί το csszengarden.com, όπου η μαγεία και τα πλεονεκτήματα των css γίνονται εμφανή στην παγκόσμια κοινότητα των web designers. Ένας κώδικας XHTML και πολλά διαφορετικά CSS αρχεία δίνουν ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα. <<H παλίρροια>> ξεκίνησε (όπως λέει και στο καταπληκτικό βιβλίο του <<Design with web standards>> ο Jefrey Zeldman) και στο διάβα του παρασύρει κάθε σύγχρονο web designer που σέβεται τον πελάτη του και θέλει να του προσφέρει υπηρεσίες που δέν βασίζονται σε επίκαιρες πατέντες εταιρειών αλλα σε διαχρονικό δομημένο κώδικα σύμφωνα με τα web standards ο οποίος θα υποστηρίζει όλες τις σχετικές με το internet συσκευές, θα είναι προσβάσιμος από άτομα με ειδικές ανάγκες και ακόμα συμβατός με μελλοντικές τεχνολογίες.

Σήμερα όλα αυτά μοιάζουν να ανήκουν στο μακρυνό παρελθόν, αφού όλα τα γνωστά και μεγάλα site σε όλο τον κόσμο τηρούν τις προδιαγραφές των web standards. Πολλά συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) στήνουν τον κώδικα τους βασισμένο στα web standards.

Η τήρηση των προτεινόμενων προδιαγραφών και προτύπων έχει μια σειρά απο πλεονεκτήματα τα οποία αφορούν και τους δημιουργούς των ιστοσελίδων αλλά και τους χρήστες. Με λίγα λόγια μερικά απο αυτά είναι :

Μελλοντική συμβατότητα: Tα sιτε που έχουν κατασκευαστεί σήμερα με τις προτεινόμενες προδιαγραφές του w3c.org μπορούν να είναι προσβάσιμα ακόμα και όταν η τεχνολογία αλλάξει.
Προσβασιμότητα: Δημιουργώντας ένα site με web standards είναι σίγουρο ότι μπορούμε να  το βλέπουμε σε όλες τι συσκευές που διαθέτουν browser.
Διαχωρίζεται το περιεχόμενο απο το εικαστικό μέρος του site δίνοντας μας τη δυνατότητα να αλλάζουμε το layout κάνοντας χρήση ενός μόνο αρχείου CSS, για όλα τα γραφικά και την τοποθέτηση και εμφάνιση της πληροφορίας
Δομημένος σημασιολογικά κώδικας, εύκολος να διορθωθεί και να συντηρηθεί.
Μικρότερος σε μέγεθος κώδικας άρα και γρηγορότερο κατέβασμα των σελίδων.
Άριστη συνεργασία με τις μηχανές αναζήτησης οι οποίες ως γνωστόν δεν λαμβάνουν υπόψη, τα γραφικά αλλά τον καλογραμμένο κώδικα.

Πλέον οι ταχύτητες και η ποιότητα στο αποτέλεσμα μίας ιστοσελίδας είναι κάτι που ο χρήστης του internet αντιλαμβάνεται εύκολα.  Όλο και περισσότερες νέες τεχνολογίες κάνουν την εμφάνιση τους με σκοπό να δημιουργηθούν καλύτερα, ταχύτερα site, ανταγωνιστικά αλλά και πιο ανθρωποκεντρικά, αφού ζούμε στην εποχή της πληροφορίας.

θιασώτης